Dr. Alex HEYLEN - Dr. Monika LYBEER - Kuringersteenweg 521 3511 Hasselt 011/452420

 

wat zijn spataders?

wie krijgt spataders?

welke klachten?

wanneer behandelen?

conservatieve therapie?

droogspuiten?

operatie?

meer info?

 

 

 

home e-mail

Maagverkleining Spataders
Operatieve behandeling

De operatieve behandeling is voorbehouden voor de grotere, kronkelige spataders.

Bij een lek van de klep in de lies en/of de knieholte worden de spataders in de lies en/of de knieholte afgebonden, de spataders worden 'gestript' en de zijtakvarices worden langs mini-incisies verwijderd. Deze operatie kan onder lokale, regionale(ruggenprik) of algemene verdoving gebeuren. De opnameduur blijft beperkt tot 1 dag.

 

Bij grotere zijtakspataders zonder lek in de lies of knieholte worden de spataders onder lokale verdoving weggenomen, dit via mini-incisies die enkel dichtgeplakt worden. Bij deze ambulante ingreep kan men onmiddellijk na de ingreep naar huis.

vena safena magna en parva

Postoperatieve zorgen
Bewegen en nog eens bewegen is de boodschap. Zo vermijd je klontervorming in de diepe aders. Bij rust is het best het geopereerde been in hoogstand te laten rusten, ook 's nachts. Je krijgt na de operatie 2 pijnstillende pilletjes mee, één voor de eerste avond en ééntje voor de morgen na de operatie. Je krijgt ook een tube gel mee tegen de blauwe plekken vooral in het bovenbeen. De eerste week na de operatie kun je best een anti-embolie kous dragen, met rond het onderbeen nog een steunwindel. De kous mag 's nachts ook aanblijven, de windel is enkel voor overdag. Na een week (meestal na het verwijderen van de hechtingen) kan de windel weggelaten worden, en moet enkel de kous gedragen worden, dit alleen overdag. We raden aan de kousen ongeveer 4 tot 6 weken na de operatie te blijven dragen.

Complicaties.
Geen enkele ingreep is vrij van verwikkelingen. Naast de risico's van de narcose, hebben we de complicaties van de operatie zoals trombose(stolsels in de diepe of oppervlakkige aders), nabloeding en wondinfectie(ontsteking van de wondjes). Deze verwikkelingen zijn uiterst zeldzaam.

  • Het ontstaan van een thrombose wordt tegengegaan door een injectie van een anti-thombosemiddel(in de huid van de buik) voor de operatie en door het dragen van anti-emboliekousen. Verder moet men zelf na de operatie goed mobiel blijven zodat de spierpomp in de diepe aders goed werkt, wat het ontstaan van stolsels verhindert.
  • Het optreden van een bloeduitstorting komt vaak voor. Dit is meestal niet ernstig en het trekt doorgaans in de loop van enkele weken vanzelf weer weg.
  • Echte nabloedingen komen weinig voor. Ook het risico op infectie is niet groot.
  • Wanneer de vena safena magna of parva verwijderd moeten worden, kan dat een enkele keer gepaard gaan met een letsel van een begeleidende zenuw, die juist naast het bloedvat loopt. Dat kan dan nabij de voet een wat dovig gevoel tot gevolg hebben, soms tijdelijk, soms blijvend.

Veel gestelde vragen (FAQ's)

  • Welke periode van het jaar is best om geopereerd te worden?
    We kunnen eigenlijk het ganse jaar door opereren, maar gezien er na de operatie windels en steunkousen moeten gedragen worden, is het comfortabeler om je te laten opereren in de frissere maanden. Je moet ook een tijd met de wondjes uit de zon blijven om die mooi te laten genezen.
  • Heb ik de aders die weggenomen worden niet meer nodig?
    De spataders voeren hun normale taak niet meer uit, en kunnen niet hersteld worden,de andere aders in het been zullen zorgen voor het vervoer van het bloed naar het hart toe, het zijn ook vooral de diepe aders in de benen die het meeste van dit werk doen. De spataders zijn ook waardeloos voor veneuze bypassoperaties (hartoperatie bv) omdat ze te uitgezet zijn.
  • Wanneer kan ik terug aan het werk?
    Dit is eigenlijk afhankelijk van het werk dat je doet. Huishoudelijk werk verloopt vlot vanaf de eerste dag na de operatie. Alleen te lang recht staan (bv.strijken) moet vermeden worden. Werknemers kunnen tussen de 4 tot 6 weken werkonbekwaam zijn, naargelang de ernst van de operatie en naargelang er 1 of 2 benen geopereerd werden.
  • Komen de spataders niet terug?
    Spataders die weggenomen zijn, zijn weg en komen niet meer terug. Je moet echter rekening houden met het feit dat de aanleg om spataders te ontwikkelen nog blijft bestaan. Je kunt dus nog op andere plaatsen kleinere spataders ontwikkelen. Daarom is het best, zeker de eerste jaren na de operatie, terug te komen op raadpleging om die spataders op tijd droog te spuiten.
  • Moet ik wachten tot al mijn geplande zwangerschappen achter de rug zijn, om me te laten opereren?
    Neen, iemand met uitgebreide spataders moet niet wachten, want deze zullen nog erger worden tijdens de zwangerschap en de kans op flebothrombose is na de bevalling ook veel groter. Je moet wel ongeveer 3 tot 6 maanden wachten na een zwangerschap vooraleer je je laat opereren. Er zullen nog spontaan een deel van de ontstane spataders verdwijnen.

  home - email - links - sitemap