Dr. Alex HEYLEN - Dr. Monika LYBEER - Kuringersteenweg 521 3511 Hasselt 011/452420

 

Varisli damar nedir?

Varisli damar kimde olur?

Hangi rahatsızlıklar?

Ne zaman tedavi edilmeli?

Konservatif terapi

Kurutmak?

Ameliyat?

Daha fazla bilgi?

 

 

 

home e-mail

Varisli damar
Cerrahi tedavi

Cerrahi tedavi daha büyük ve kıvrık damarlar için uygundur.

Kasık ve/veya diz kapağında sızıntı olduğunda Kasık ve/veya diz kapağındaki damar bağlanıyor, varisli damarlar çıkarılıyor ("stripping") ve yan varisler küçük kesikler ile çıkarılıyor. Bu ameliyat (belden) lokal narkozla veya genel narkozla yapılabilir. Hastanede bir gün kalınıyor.

 

Kasık veya diz kapağında sızıntısız büyük yan varis olduğunda, varisler lokal narkozla alınıyor, bu sadece küçük kesikleri bandlayarak oluyor. Bu ambulant tedaviden sonra hemen eve gidilebilir.

vena safena magna en parva

Ameliyattan sonra bakım
Hareket ve yine hareket. Böylelikle derin damarlarda pıhtılaşmayı önlemiş olursunuz. Ameliyat olduğunuzda ameliyatlı bacağınızı yükseklikte dinlendirmeniz iyi olur, gece de. Ameliyattan sonra size iki ağrı kesici ilaç verilecek, biri ameliyatın ilk aksamı ve diğeri ameliyattan sonraki sabah için. Bir tüp de jel verilecek, morluklar için, özellikle bacağın üst kısmında. Ameliyattan sonra ilk hafta anti-emboli çorabı ve bacağın alt kısmında bandaj kullanmanız iyi olur. çorabı gece de kullanabilirsiniz, bandajı sadece gündüz kullanmanız yeterlidir. Bir hafta sonra (genelde dikişlerin alınmasından sonra) bandajı bırakabilirsiniz ve sadece gündüz çorabı kullanmanız gerekir. Corapları ameliyattan sonra 4-6 hafta arası kullanmanızı tavsiye ederiz.

Komplikasyonlar
Komplikasyonsuz hiç bir ameliyat yoktur. Narkozun riskleri yanı sıra, ameliyatın tromboz (derin veya yüzeysel damarlarda pıhtılaşma), kanama, ve yara iltihabı gibi komplikasyonları vardır. Bu komplikasyonlar çok az görülür.

  • Trombozun oluşması ameliyattan önce anti-tromboz enjeksiyonu (karından) ve anti-emboli çorapları kullanılarak engelleniyor. Sonra hastanın kendisi de ameliyattan sonra çok hareket etmesi gerekiyor, böylelikle derin damarların kas pompası iyi çalışıyor ve pıhtılaşmayı önlüyor.
  • Kanamalar daha çok görünüyor. Bu genelde ciddi bir problem değildir ve birkaç hafta sonra kendiliğinden gidiyor
  • Ciddi kanamalar fazla görünmüyor. Enfeksiyon riski de büyük değildir.
  • Vena safena magna vey parva alındığında bir sefer kan damarının yanından geçen bir sinir zedelenebilir ve bazen ayağın yakınında uyuşuk bir his verebilir, bu bazen geçici bazen de kalıcıdır.

Çok sorulan sorular (FAQ's)

  • Yılın hangi döneminde ameliyat olunmalıdır?
    Aslında bütün yıl içinde ameliyat yapabiliriz, fakat ameliyattan sonra çorap ve bandaj kullanılması gerektiği için, serin aylarda ameliyat olmak daha uygundur. Yaraları da bir süre güneşten korumak ve iyileştirmek gerekiyor.
  • Alınan damarlar bana gerek değil mi?
    Varisli damarlar normal görevlerini yerine getirmiyorlar ve iyileştirilmeleri mümkün değil. Bacaklardaki diğer damarlar kanın kalbe dogru gitmesini sağlayacaklar. Genelde bacaklardaki derin damarlar bu görevi yapar. Venöz bypass ameliyatında da (örneğin kalp ameliyatı) varisli damarlar çok fazla genişledikleri için kullanılamıyor.
  • Ne zaman işe başlıyabilirim?
    Bu aslında yaptığınız işe bağlı. Ameliyattan sonra ilk gün rahatlıkla ev işleri yapabilirsiniz. Sadece fazla ayakta kalmamak gerekiyor (örneğin ütü yapmak). İşciler 4-6 hafta arası evde kalabilirler, bu ameliyatın ciddiyetine ve bir veya iki bacağının ameliyat olduğuna bağlıdır.
  • Varisli damarlar geri gelebilir mi?
    Alınan varisli damarlar gitmiştir ve geri gelemez. Fakat varisli damarların sizde kolay oluştuğuna dikkat etmelisiniz. Diğer bölgelerde küçük varisli damarlar oluşabilir. Bunun için özellikle ameliyattan sonra ilk yıllarda muayeneye gelmeniz ve bu damarları kurutturmanız tavsiye edilir.
  • Ameliyat olmak için planladığım hamileliklerin geçmesini mi beklemem gerekiyor?
    Hayır, ciddi varisli damarlarınız olduğunda beklememeniz gerekir, cünkü hamilelikte daha kötü olacaktır ve doğumdan sonra flebotromboz riski de artar. Hamilelikten sonra 3-6 ay beklemeniz gerekiyor. Oluşan varislerin bir coğu kendiliğinden gidecektir.

 
Eanasayfa - email - linkler - site rehberi