Dr. Alex HEYLEN - Dr. Monika LYBEER - Kuringersteenweg 521 3511 Hasselt 011/452420

 

wat zijn spataders?

wie krijgt spataders?

welke klachten?

wanneer behandelen?

conservatieve therapie?

droogspuiten?

operatie?

meer info?

 

 

 

home e-mail

Maagverkleining Spataders
Wat zijn spataders ?
Eerst wat meer uitleg over de bloedsomloop.Het hart pompt het bloed in de bloedbaan.
Slagaders brengen het zuurstofrijke bloed uit het hart naar de rest van het lichaam.
In de haarvaatjes (kleinste bloedvaatjes) gebeurt de omwisseling. Zuurstof wordt afgegeven en de afvalstoffen worden terug opgenomen.
Aders of venen moeten het zuurstofarme en afvalrijke bloed terugbrengen naar het hart.
Er is tevens nog een bijkomend afvoersysteem: het lymfestelsel. De lymfevaten(zeer dunne vaatjes, die langs de aders meelopen) slorpen het achtergebleven vocht in de weefsels op. Deze lymfe wordt in de lymfeklieren gezuiverd en komt via een groot lymfevat terug in hoofdader van de buik terecht.

De aders van de benen kunnen we nog verder onderverdelen in 3 groepen: oppervlakkige aders (die onder de huid lopen), de diepe aders (tussen de spieren) en perforanten of verbindingsaderen,die het oppervlakkig en diep systeem verbinden.

Omdat de mens op 2 benen is gaan lopen, ontstaan spataders meestal in de onderste ledematen. Hier moet het bloed de ganse weg van de tenen af via de aders, tegen de zwaartekracht in, terug kunnen stromen naar het hart. Er zijn dan ook meerdere mechanismen om de zwaartekracht te overwinnen zoals:

  • de spierpomp in de kuiten, die bij het aanspannen van de spieren het bloed voortstuwt.
  • de kleppen in de aderen die zorgen voor een éénrichtings verkeer. Deze kleppen sluiten zich bij het ontspannen van de spieren waardoor het bloed niet terug kan.
 open klep gesloten klep lekke klep
normale, open klep normale,gesloten klep klep die niet goed sluit, bloed stroomt terug

In de lies - en in de knieholte zitten de belangrijkste kleppen van het oppervlakkig aderstelsel. Op die plaatsen komen een oppervlakkige en een diepliggende ader samen. In de lies komt de oppervlakkige vena safena magna terecht in de diepergelegen vena femoralis en in de knieholte komt de vena safena parva terecht in de vena poplitea.
Indien die kleppen niet goed werken, zetten die onderliggende aders uit, omdat ze opgevuld blijven met bloed. Die uitgezette venen of aders zien we als spataders (uitgezette grotere aders, dieper in de huid gelegen).

Daarnaast bestaan nog de"spider" venen: dit zijn spinnenwebachtige rode, blauwe of purperen uitgezette adertjes juist onder de huid gelegen.

  home - email - links - sitemap