Heb je nog suggesties voor FAQ's, graag een mailtje naar info@hely.net

10 gulden regels na een gastric bypass

Volg de 10 gulden regels na gastric bypassoperatie

Help, ik kom terug bij!

Wat moet ik doen als mijn gewicht terug stijgt?

Vaak gestelde vragen 

Faq's voor en na  gastric bypass operatie

Downloads

hier kunt u folders en vragenlijst downloaden

Voor hulpverleners

speciale pagina voor huisartsen en andere hulpverleners

Vaak gestelde vragen, FAQ's

vraagtekenHeb ik een wondinfectie? Wat moet ik doen?
De symptomen van een wondinfectie zijn meestal: pijn, koorts, eventueel koude rillingen, zwelling, roodheid meestal aan het uiteinde van de wonde naar de navel toe.
Wanneer je denkt dat je een wondinfectie hebt, kun je best terug contact opnemen ofwel met Dr. Heylen, ofwel met de huisarts.
Er moet dan een kleine opening gemaakt worden in de wonde, zodat de infectie weg kan. Eenmaal een kleine opening gemaakt, moet men ervoor zorgen dat deze opening niet te snel dichtgaat. Meestal steekt men het hoekje van een kompres in de opengemaakte wonde, waardoor de huid niet te snel dichtgaat.

Wat moet ik doen als ik na een maagverkleinigsoperatie of Gastric Bypass operatie een dag of 2 dagen heel moeilijk kan drinken of zelfs niet kan drinken?
Dit kan voorkomen, zeker in de eerste weken of maanden na de operatie, wanneer te fel wordt overgegeven of om een of andere reden.
Je moet dan niet panikeren. Je kunt dan best gedurende 24 uur enkel vloeibare voeding gebruiken. Vermijd vaste voeding te gebruiken omdat je dan dikwijls opnieuw moet overgeven en zo wordt de aanwezige zwelling alleen maar erger. Het beste is gedurende 24 uur enkel vloeibare voeding gebruiken, en wanneer dit niet voldoende is, eventueel contact op te nemen met Dr. Heylen of jouw huisarts.
Om deze zwelling het vlugst weg te krijgen, gebruiken wij meestal Telebrix Gastro, flesje van 50 ml dat je bij de apotheker kunt gaan halen. Je kunt dit flesje traag, onverdund leegdrinken, hierdoor gaat de aanwezige zwelling van de maag al sterk afnemen.
Daarnaast kun je nog enkele medicaties gebruiken die ook in deze richting werken, bijvoorbeeld medicaties zoals Pariet, Zurcale, Losec of Muthesa 4 lepeltjes per dag kunnen ook beterschap brengen.
Wanneer dit nog niet voldoende is, gelieve dan terug contact op te nemen met Dr. Heylen.
Wij nemen je dan meestal enkele uren op in het ziekenhuis om deze medicatie intraveneus te geven en om gedurende enkele uren wat vocht toe te dienen, zodat de zwelling wegtrekt.
In het allerslechtste geval moeten we een gastroscopisch onderzoek uitvoeren. Bij dit onderzoek kijken wij in de maag, zien wij of er veel zwelling is. Indien er veel zwelling is, kunnen wij deze zwelling op enkele minuten tijd wegduwen met een sonde door die zwelling te steken en een ballonnetje op te blazen tot de juiste diameter zodanig dat de zwelling dadelijk verdwenen is.
Dus zeker niet panikeren, er is altijd een gemakkelijke oplossing om je terug te helpen.

Ik voel me echt misselijk en draaierig een half uurtje na het eten. Wat is er aan de hand?
Na een Gastric Bypass operatie kan het zijn dat je om een of andere reden toch te veel suikers op te korte tijd inneemt.
Dit kan dus zijn onder de vorm van brood, aardappelen, te veel pasta’s of te veel rijst, chocolade, chips. Of door te veel Cola of limonade te drinken. Ook ijscrème van volle of half-volle melk en room kunnen dumping veroorzaken.
Onder dumping verstaan we dat je plots fel rood begint te zien, fel begint te zweten, eventueel zelfs wat hartkloppingen kunt krijgen.
Een kwartier nadien verdwijnen deze symptomen en word je ineens fel moe.
Wanneer je last hebt van deze symptomen, dan weet je dat je op te korte tijd te veel suikers hebt gebruikt en moet je proberen dit nadien te vermijden.
Dumping kan op zichzelf geen kwaad, het is onaangenaam, maar het is tevens een verwittiging en een aansporing om de suikers te mijden.

Ik voel me zo moe de eerste maanden na mijn operatie. Is dat normaal?
Vermoeidheid na een maagverkleining waarbij je op korte tijd 10 à 20 kg vermagert, is normaal Om dit te voorkomen kun je best preventief 1 x per dag een polyvitaminepreparaat gebruiken en zorgen voor een gevarieerde voeding. Probeer ook rustig en langzaam te eten.Wanneer je toch nog belangrijke vermoeidheidsklachten heeft, gelieve dan contact op te nemen. Wij schrijven dan Decadurabolin voor, dit is een anabolicum, dat maakt dat bij het vermageren het lichaam weinig of geen spieren afbreekt en alleen maar vet als energiebron gebruikt.Deze spuitjes worden om de 14 dagen, meestal in een serie van 3 à 4 toegediend. Vanaf de 2de inspuiting voel je al duidelijk het verschil, je bent minder vermoeid en je kunt terug beter sporten.

Welke medicaties mag ik gebruiken na een gastric bypass?
Na de Gastric Bypass operatie kun je alle soorten medicatie gebruiken.De medicatie loopt door de volledige dundarmtractus en zal dus altijd worden opgenomen.Na de ingreep mag je ook pijnstillers nemen. Let wel op: neem niet te veel pijnstillers op te korte tijd , probeer er wat bij te eten en neem zeker niet veel.

Moet ik wachten om zwanger te worden na de operatie?
We hebben liefst dat je 6 maanden wacht om in verwachting te geraken. Er zijn namelijk veel vrouwen die de eerste 3 maanden van de zwangerschap dagelijks moeten overgeven. Dit is natuurlijk niet gunstig om een recent geopereerde maag te laten herstellen.Eenmaal in verwachting na een Gastric Bypass operatie, moet je doen zoals bij elke andere zwangerschap: altijd zorgen voor voldoende vitamine-inname (voornamelijk foliumzuur) en vloeibare ijzerinname. Verder zijn er geen speciale maatregelen.

Hoe zit het met sport na de operatie?
Sport na een vermageringsoperatie is heel belangrijk. In het begin ga je veel gewicht verliezen, als je dan niet aan sport doet, worden de spieren niet gebruikt en beginnen die te verzwakken. Je voelt je dan veel langer moe dan anders.
Na een vermageringsoperatie ga je ook veel vet verliezen, ook t.h.v. de buik, t.h.v. de armen. Wanneer je regelmatig aan sport doet, zal je de spieren t.h.v. buik en armen sterker maken en zal je dus minder kans hebben om na een dergelijke ingreep een hangbuik of hangarmen te krijgen. Je kunt door veel aan sport te doen, een esthetische operatie te vermijden, namelijk een buikcorrectie of een borstcorrectie.

Ik moet een gastroscopie laten doen.
Na een Gastric Bypass operatie kan er gemakkelijk een gastroscopisch onderzoek worden uitgevoerd. Je moet wel diegene die het onderzoek doet, verwittigen dat zij wat voorzichtig zijn als ze door de verbindingen tussen maag en dundarm gaan. Je kunt ook steeds bij Dr. Heylen terecht voor een gastroscopie.

Wat gebeurt er met het tweede deel van de maag na de Gastric Bypass operatie?
Het tweede gedeelde van de maag blijft gewoon verder werken zoals voordien, het tweede gedeelte van de maag blijft verteringssappen maken om jouw eten te verteren, deze gaan via jouw 12-vingerige darm verder naar de dundarm waar zij terug in contact komen met de voeding. Het tweede gedeelte van de maag wordt dus niet groter, kleiner, niet zwakker of sterker, maar blijft over een periode van 10-tallen jaren juist hetzelfde.

Is de operatie omkeerbaar?
De Gastric Bypass operatie is omkeerbaar. Het is echter niet de bedoeling dat dit gebeurt, want indien de gastric bypass 'afgebroken' wordt, ga je binnen een korte tijd terug op je oorspronkelijk gewicht staan.

Kan ik iets verkeerd doen zodat ik niet voldoende vermager of dat mijn gewicht constant blijft?
Na een gastric Bypass operatie ga je door het stijgen van het ghrelin hormoon automatisch een afkeer krijgen om naar zoet te grijpen, dit helpt je al zeer goed om van het zoet af te blijven. Anderzijds moet je na een gastric bypass operatie vooral proberen om niet te dikwijls te eten, probeer 3 keer per dag te eten en zeker niet om het uur iets dat echt niet nodig is.
Bij de gastric bypass operatie kun je veel gemakkelijker fruit eten. Als je tussendoor toch iets wil eten, eet dan een stukje fruit.
Iedereen vermagert in trapjes, ook na deze operaties, je moet je dus niet elke dag wegen, want het kan zijn dat je 10 tot 14 dagen op het zelfde gewicht blijft hangen en dan op korte tijd weer ineens 2 kg kwijtspeelt. Probeer je 2 keer per maand te wegen, en beoordeel dan je gewichtsvermindering.

haarverlies bij gastric bypass Ik verlies mijn haar?
Haarverlies wordt heel vaak gezien na een maagverkleining, dit probleem komt steeds vanzelf in orde. Je kunt dan zinksupplementen nemen.