10 gulden regels na een gastric bypass

Volg de 10 gulden regels na gastric bypassoperatie

Help, ik kom terug bij!

Wat moet ik doen als mijn gewicht terug stijgt?

Vaak gestelde vragen 

Faq's voor en na  gastric bypass operatie

Downloads

hier kunt u folders en vragenlijst downloaden

Voor hulpverleners

speciale pagina voor huisartsen en andere hulpverleners

Wat is obesitas?

morbide obesitas

Overgewicht en obesitas zijn geen schoonheidsproblemen maar echte chronische ziektes. Ze ontstaan als je meer energie opneemt dan je verbruikt. Het zijn welvaartsziekten, want we bewegen met zijn allen minder en blijven toch even veel of zelfs meer eten dan onze ouders en grootouders. Energie die niet verbruikt wordt, wordt door ons lichaam opgestapeld onder de vorm van vetweefsel. Het vetweefsel is dan een soort reserve, om in tijden van minder voedsel toch nog energie te verkrijgen. Met onze huidige levensstijl en welvaart, komt er echter zelden een periode van minder eten, zodat we meestal  opgezadeld blijven met ons vetweefsel.

Overgewicht en obesitas gaan gepaard met veel bijkomende gezondsheidsproblemen (co-morbiditeiten) en verwikkelingen (complicaties).  Het probleem verspreidt zich als een echte epidemie over onze westerse landen en betekent ook een toenemende financiĆ«le kost voor de volksgezondheid.

Er bestaan verschillende methodes om de graad van overgewicht en obesitas te bepalen. De meest gebruikte is het berekenen van de BMI of body-mass index. Vanaf een BMI boven de 25 spreken we van overgewicht, en vanaf 30 begint obesitas.
Men is echter ook gaan inzien dat de buikomtrek zeker zo belangrijk, zo niet nog belangrijker is voor het bepalen van het gezondsheidsrisico's die samen gaan met de obesitas.

De BMI is echter nog steeds in gebruik, omdat het deze waarde is die bepaalt of je al dan niet in aanmerking komt voor terugbetaling van een eventuele operatie door het RIZIV.