10 gulden regels na een gastric bypass

Volg de 10 gulden regels na gastric bypassoperatie

Help, ik kom terug bij!

Wat moet ik doen als mijn gewicht terug stijgt?

Vaak gestelde vragen 

Faq's voor en na  gastric bypass operatie

Downloads

hier kunt u folders en vragenlijst downloaden

Voor hulpverleners

speciale pagina voor huisartsen en andere hulpverleners

opname

ziekenhuis gangJe wordt de dag voor de operatie opgenomen. De opname duurt ongeveer 3 dagen. De opname verloopt via de receptie waar je je laat inschrijven. Neem zeker steeds je SIS kaart mee en ook eventueel de kaart of papieren van bijkomende verzekeringen. Laat kostbare zaken thuis.
De opname en operaties gebeuren in het Universitair Ziekenhuis Brugmann te Brussel.

Gedurende de
namiddag kunnen nog aanvullende onderzoeken worden uitgevoerd, indien die vooraf nog niet zijn gebeurd. Er wordt een bloedverdunner toegediend (prikje in de buik) en er worden steunkousen aangemeten ter voorkoming van diepe veneuze trombose in de benen. (Wegens je overgewicht is de kans op stolsels in de aders van de benen toegenomen). Je krijgt de avond voor de operatie nog een lavement om de dikke darm leeg te maken (minder krampen na de operatie). Verder komt de anesthesist nog langs die verantwoordelijk is voor de narcose en je ziet ook nog Dr. Heylen, aan wie je nog al je vragen kunt stellen. 's Avonds krijg je nog een licht slaapmiddel.

De dag van de operatie krijg je één uur voor de ingreep een prenarcose. Je krijgt een tablet onder de tong en een spuitje in de bil, zodat je heel rustig naar de operatiezaal kunt vertrekken. Je krijgt ook nog een prikje in de buik om het bloed te verdunnen.

Na de ingreep blijft je nog 1 à 2 uur in het operatiekwartier. Indien we je speciaal in het oog moeten houden vb. bij suikerziekte, hoge bloeddruk of ademhalingsproblemen verhuis je voor één dag naar de intensieve zorgen eenheid. Dat is alleen maar een veiligheidsmaatregel. Daarna kun je gewoon naar de kamer. Indien er geen speciale zorgen nodig zijn, ga je rechtstreeks naar je kamer. Er  wordt steeds een drainagelamel boven in de wonde geplaatst om eventueel wat vocht of bloed uit de buik te draineren, dit om ontstekingen te voorkomen. Deze lamel wordt verwijderd wanneer er geen vocht meer uitkomt. Dit is volledig pijnloos. Gedurende 1 à 2 dagen krijg je een infuus in de arm. De eerste 24 uur beschik je over een pijnpomp die je zelf kunt gebruiken zodat je na de operatie geen pijn hebt.  Bij de bypassoperatie is er wel een maagsonde nodig voor ongeveer 8 uur  en tevens komt er een gastrostomie-sonde in het tweede deel van de maag. Die blijft ongeveer 10 dagen ter plaatse. Tijdens de postoperatieve fase zal de kinesist je verder helpen met goed diep in- en uitademen en met een snelle mobilisatie eerst in bed, daarna in de kamer en nadien op de gang en trap.

De dag na de operatie kun je  terug licht verteerbare voeding gebruiken.  Meestal beginnen we met een beschuit met koffie, soep en pudding. De eerste keren is een halve tot één beschuit voldoende om een verzadigingsgevoel te geven. Dit is normaal gezien onmiddellijk na de operatie de voormaag nog gezwollen is en deze op dat ogenblik het kleinst is. Dit past zich binnen de 6 weken aan.