10 gulden regels na een gastric bypass

Volg de 10 gulden regels na gastric bypassoperatie

Help, ik kom terug bij!

Wat moet ik doen als mijn gewicht terug stijgt?

Vaak gestelde vragen 

Faq's voor en na  gastric bypass operatie

Downloads

hier kunt u folders en vragenlijst downloaden

Voor hulpverleners

speciale pagina voor huisartsen en andere hulpverleners

terug thuis

terug thuisNa het ontslag in het ziekenhuis, moet je een onderscheid maken tussen de eerste zes weken na de operatie en de periode daarna. 
Vooral het dieet verschilt duidelijk. Ook het gewichtsverlies is verschillend.
Het is zeer belangrijk dat je na een gastric bypass regelmatig op controle gaat bij je huisarts en ook jaarlijks eens langskomt op onze raadpleging.

Bij ontslag krijg je de nodige pijnmedicatie mee. Indien je thuis nog meer pijnstillers nodig heb, kun je best een Dafalgan nemen.

Verzorging thuis: zorg dat er 1 maal per dag iemand van de thuisverpleging langskomt: die moet dan de wonden controleren, het verband rond de gastrostomiesonde vervangen en je tevens een bloedverdunner toedienen via een prikje in de buik. De buikband kun je best aanhouden, als je met de auto rijdt of als je veel moet hoesten. Met de buikband aan doet het minder pijn.

Dieet: meteen na de operatie raden wij je  aan om vloeibaar of krokant te eten: soep , beschuit, toast, krisprolls (geroosterd volkoren brood ), pudding op basis van magere melk, sojamelk  en proteïne poeder shakes zonder suiker. Het is belangrijk dat je langzaam en rustig eet. De voormaag is de eerste weken nog zeer klein en ook de verbinding (anastomose) tussen voormaag en dunne darm is nog gezwollen, zodat vaste voeding geblokkeerd kan geraken in die nauwe anastomose, met hevige pijn en braken voor gevolg. Tijdens de eerste weken mag je de voormaag zeker niet onder spanning zetten, als je voelt dat je maag vol zit, stop dan met eten, genoeg is genoeg, hoe weinig je ook hebt kunnen eten.
Je mag geen bruisende dranken zoals cola, bruiswater, champagne  ... nuttigen gedurende de eerste 6 weken, na de operatie. Daarna best in beperkte mate.
Vermijd vanaf nu het nuttigen van te veel suikers of volle melkproducten in een korte tijd, omdat dit aanleiding geeft tot het dumpingsyndroom (krampen, zweten en eventueel duizeligheid ongeveer 30 tot 45 minuten na de maaltijd).
Belangrijk is ook aandacht te besteden aan een regelmatige stoelgang. Deze is in de eerste weken moeilijker door de beperkte voedselinname. Drink vers fruitsap. Is dit onvoldoende, haal dan bij de apotheker een fles Aetherolei citri guttas V, Paraffinum liquidi ad 600 ml.  De dosis is normaal 1 à 2 soeplepels voor het slapengaan. Ofwel kun je Normacol korrels halen, daarvan neem je 2 koffielepels per dag

Lichamelijke activiteit:
de eerste weken na de behandeling kun je  last hebben van vermoeidheid. Langzaam aan kun je je dagelijks werk terug aanvatten. Heffen moet je vermijden gedurende de eerste twee weken. Je kunt het best zo veel mogelijk wandelen gedurende de eerste 6 weken en reeds 2 weken na de operatie is het toegelaten om te zwemmen of aangepast te gaan fitnessen. Een gezonde lichaamsbeweging zal het resultaat van de ingreep optimaliseren en de spierafbraak tijdens de vermageringsfase beperken.
Je mag reeds 2 weken na de operatie terug gaan werken op voorwaarde dat je geen zwaar lichamelijk werk doet en dat je op je werk genoeg tijd krijgt om rustig te eten.

Controleconsultaties: na ongeveer 10 dagen zien we je terug voor wondcontrole en het verwijderen van de gastrostomiesonde. Na ongeveer 6 weken kom je nog eens langs voor een tweede controle. Nadien dien je tenminste 4 keer per jaar bij je huisarts langs te gaan. Wij zien je graag elk jaar nog eens terug.