10 gulden regels na een gastric bypass

Volg de 10 gulden regels na gastric bypassoperatie

Help, ik kom terug bij!

Wat moet ik doen als mijn gewicht terug stijgt?

Vaak gestelde vragen 

Faq's voor en na  gastric bypass operatie

Downloads

hier kunt u folders en vragenlijst downloaden

Voor hulpverleners

speciale pagina voor huisartsen en andere hulpverleners

Vroegtijdige risico's bij een gastric bypass

risico's prikkeldraadNet zoals bij elke andere operatie zijn er aan de gastric bypass risico's verbonden en kunnen er complicaties voorkomen.

Hier bespreken we de vroegtijdige risico's (verwikkelingen tijdens opname en de eerste weken na ontslag). Voor laattijdige risico's en verwikkelingen verwijzen we naar de pagina laattijdige verwikkelingen en problemen na een gastric bypass.


Je moet rekening houden met de volgende risico's:

  • mortaliteit (overlijden) bij  0.1% van de gastric bypassoperaties
  • morbiditeit (alle verwikkelingen samengeteld) bij  4% van de operaties.

De voornaamste vroegtijdige verwikkelingen zijn de volgende:

  • thrombo-embolische verwikkelingen(stolselvorming in de aders van de benen, longembolie): 0.3% . Dit proberen we op verschillende manieren te voorkomen. Je krijgt elke dag van de opname een bloedverdunner onderhuids toegediend. Ook thuis moet je nog een aantal dagen bloedverdunnende spuitjes krijgen.
    Tijdens de operatie worden er speciale anti-embolie kousen gebruikt, die constant je bloed naar boven pompen tijdens de ingreep.
    Na de ingreep moet je zo vlug mogelijk uit bed, aanvankelijk met de hulp van een kinesist en moet je proberen zo vlug mogelijk te wandelen.
    Eenmaal thuis mag je ook niet te veel meer te rusten. Probeer dus zo snel mogelijk te mobiliseren en terug aan sport te doen (bv na 10 dagen mag je al rustig gaan zwemmen).
    Ook stoppen met roken doet het risico aanzienlijk verminderen
  • lekkage en peritonitis: 0.6% . Op de plaats waar er anastomoses zijn (waar de darm met de voormaag verbonden wordt en de darm terug op de darm wordt gezet) kunnen lekkages ontstaan.
    Deze lekkages treden het meest frequent op bij patiƫnten die vroeger al een andere maagoperatie hebben ondergaan. Bij een tweede operatie is de bloedvoorziening van de maag altijd wat minder dan bij een eerste ingreep. Wanneer de bloedvoorziening minder is, kunnen lekkages optreden.
    Om lekkages op te sporen worden er meerdere preventieve maatregelingen genomen. Op het einde van de operatie wordt alles goed nagekeken, er wordt ook een drain geplaatst in de buik om een beginnende lekkage zo vlug mogelijk te ontdekken en preventief wordt er ook altijd een sonde in het tweede gedeelte van de maag gestoken, zodat we bij een eventuele lekkage via deze weg nog altijd voeding kunnen toedienen in afwachting dat de lekkage geneest. Alvorens je naar huis te laten gaan, wordt er ook altijd nog een controle radiografie genomen om lekkages uit te sluiten.
    Het meest frequente symptoom van een plots optredende lekkage is een plotse polstoename, rond 130. Wanneer je thuis plots pijn krijgt en je een polsstijging hebt van 130 of meer, gelieve dan Dr. Heylen of je huisarts te verwittigen zodat we je snel kunnen helpen.
  • wondinfecties (ontsteking van de wonde): 1.6%
  • respiratoire verwikkelingen (ademhalingsproblemen): 1%
  • bovenstaande lijst is niet volledig. Er kan tijdens of na de operatie een bloeding optreden, een obstructie in het maagdarmstelsel, urineweginfectie, ...