10 gulden regels na een gastric bypass

Volg de 10 gulden regels na gastric bypassoperatie

Help, ik kom terug bij!

Wat moet ik doen als mijn gewicht terug stijgt?

Vaak gestelde vragen 

Faq's voor en na  gastric bypass operatie

Downloads

hier kunt u folders en vragenlijst downloaden

Voor hulpverleners

speciale pagina voor huisartsen en andere hulpverleners

Terug thuis,  na zes weken.

slaatjeVanaf zes weken na de operatie moet je anders beginnen eten.

Vanaf nu moet je zo veel mogelijk vaste voeding eten. Vloeibare of krokante voeding vullen de voormaag niet lang genoeg, zodat je onvoldoende zult afvallen. 
Eet rustig en neem voldoende tijd.
Beperk je tot 3 maaltijden per dag, maar sla ook geen maaltijd over, want dan kun je een te grote honger krijgen en dan wil je te snel eten, waardoor de kleine voormaag te snel gevuld wordt en je eventueel kunt braken. 
Geniet van de smaak van elke maaltijd, de smaak is belangrijker dan de hoeveelheid. Breng genoeg variatie aan in de maaltijden en eet gezond (wat je eigenlijk automatisch zult doen, gezien je veel minder  vlees kunt eten). Schep niet te veel op een bord en eet desnoods met een kleine lepel of gebruik alleen de top van je vork. Kauw voldoende.

Blijf snelle suikers  en te vette maaltijden vermijden omdat die leiden tot het dumpingsyndroom.

Vanaf nu moet je regelmatig multivitamines nemen en indien nodig ook ijzerpreparaten. Vandaar de noodzakelijkheid om regelmatig bij je huisarts op raadpleging te gaan voor bloedcontrole, zodat je op tijd de vitamine en/of ijzertekorten kunt opvangen.

Probeer ten minste 30 minuten per dag te sporten of intensief te bewegen. Door de gastric bypass krijg je nu dagelijks minder calorie├źn binnen, de nodige calorie├źn moet het lichaam nu zelf vinden door het verbranden van de eigen reserves, maar je lichaam zal daarbij eerst de spieren aanspreken. Om dus te vermijden dat de spieren wegsmelten, moet je regelmatig bewegen en de spieren versterken.