10 gulden regels na een gastric bypass

Volg de 10 gulden regels na gastric bypassoperatie

Help, ik kom terug bij!

Wat moet ik doen als mijn gewicht terug stijgt?

Vaak gestelde vragen 

Faq's voor en na  gastric bypass operatie

Downloads

hier kunt u folders en vragenlijst downloaden

Voor hulpverleners

speciale pagina voor huisartsen en andere hulpverleners

Oorzaken van obesitas

Als je gedurende een langere periode meer energie opneemt (uit de voeding) dan je verbruikt (voor de opbouw en functie van je lichaam) dan stapel je dat teveel aan energie op als vetweefsel. Als je evenveel eet als je lichaam nodig heeft dan blijf je op je gewicht.
De oorzaak van obesitas is dus niet:  te veel eten, maar het is een onevenwicht tussen te veel eten en te weinig verbruiken. Als je 1 kilogram verzwaard bent, dan heb je 9000 kcal teveel opgenomen via je voeding of te weinig verbrandt door te weinig te bewegen. Bij dit onevenwicht spelen een combinatie van
vele factoren een rol.
De energie homeostase (het in evenwicht houden van de energiebalans in ons lichaam)en ons eetgedrag wordt geregeld door een complexe wisselwerking van hormonen (leptine, ghreline, insuline, cholecystokinine) en  peptides vanuit het maagdarmstelsel (gastro-intestinale peptides) die boodschappen doorsturen naar onze hersenen (meer specifiek onze hypothalamus) en deze laatste stuurt dan  neuropeptides door naar ons lichaam die onze eetlust doen toenemen of afnemen.

Bij dit onevenwicht spelen een combinatie van vele factoren een rol.

Maatschappelijke factoren
Ongezonde eetgewoontes en overmatig alcoholgebruik = overmatige energietoevoer

morbide obesitas

In onze huidige drukke jachtige maatschappij, onder invloed van de reclame en door de overvloed van voeding, duiken ongezonde eetgewoontes op. Door tijdsgebrek grijpen we naar fast food en kant en klare maaltijden, die meestal te veel calorieën bevatten. We drinken te veel frisdrank. We snoepen te veel, we eten te veel chips en chocolade. 
We drinken ook te veel alcoholhoudende dranken, elke gram alcohol bevat 9
calorieën.  Als je een glas bier (250 ml) drinkt, dan krijg je gemiddeld 120 kcal binnen. Een glas rode wijn (100 ml) levert ongeveer 80 kcal.  Overmatige comsumptie van alcohol zorgt ook voor bijkomende gezondheidsproblemen: leververvetting en leversteatose, meer aanleg voor bepaalde kankers,hoge bloeddruk en alcoholisme.
Matig gebruik van rode wijn (2 à 3 glazen per dag voor een man, 1 à 2 glazen per dag voor een vrouw) heeft echter wel een beschermend effect tegen hart en bloedvataandoeningen.

zappenOnvoldoende beweging = onvoldoende energieverbruik.
Onze westerse wereld is sedentair geworden. We zitten te veel en bewegen te weinig. Door de automatisatie is er steeds minder lichamelijke beweging nodig om iets te produceren. We nemen de auto om te gaan werken, we proberen die zo dicht mogelijk te parkeren, we nemen de lift naar boven en we zitten een volledige werkdag achter de computer of aan onze werkplek. We zouden eigenlijk 30 minuten per dag wat lichaamsbeweging moeten nemen. Dat is niet zo moeilijk en je moet daarvoor geen onnodige kosten doen. We nemen de trap in plaats van de lift, we proberen indien mogelijk naar ons werk te fietsen en proberen tijdens de middagpauze een kleine wandeling te doen.
Ook bij ontspanning is er neiging om lui achter de computer te zitten of al zappend achter de tv de avond door te brengen. Tuinieren, wandelen, recreatief fietsen en sporten kunnen het verschil maken. Als je meer beweegt, wordt je stofwisseling sneller, verbruik je meer energie en stapel je minder vetweefsel op.

morbide obesitasGenetische factoren (aanleg) spelen zeker een rol bij het ontwikkelen van obesitas. 
Maar welke genen en in welke mate zij verantwoordelijk zijn, daar wordt nog volop onderzoek naar gedaan. Sommige genen zorgen voor een grotere eetlust, andere bepalen hoeveel vet je opslaat.
Er zijn ziektebeelden gekend waarbij een gendefect de rechtstreekse oorzaak is van obesitas bv. in het Bardet-Biedl syndroom en het Prader-Willi syndroom. Er zijn echter ook genen die enkel in een obesogene samenleving (overvloed van voedsel en tekort aan beweging) tot uiting komen en bepaalde personen meer in gewicht doen toenemen dan anderen.

Familiale factoren
De zin 'obesitas zit in de familie' is maar gedeeltelijk waar, want obesitas in de familie wordt gedeeltelijk verklaard door aanleg, maar ook door de manier van eten, hoe vetrijk er gegeten wordt, de hoeveelheid die op het bord komt en de houding ten opzichte van voeding. 

Sociale factoren
Gezond voedsel is vaak duurder dan fast food. Mensen uit een lager socio-economisch milieu eten vaak minder gezond voedsel en doen minder aan beweging. We zien ook dat de mening van vrienden invloed heeft op het eet- en beweeggedrag van mensen zodat "dikke mensen" meestal dikke vrienden hebben.

stoppen met rokenLichamelijke factoren
Een tekort aan schildklierhormoon of hypothyroïdie kan de oorzaak zijn van overgewicht en obesitas. Dit probleem kan men via een bloedonderzoek opsporen en kan ook behandeld worden. 
Bepaalde kritische periodes in ons leven doen de kans op overgewicht toenemen zoals een of meerdere zwangerschappen en de menopauze.
Ook bij stoppen met roken zien we een gewichtstoename van gemiddeld 2 tot 4 kg.

slaaptekortSlaaptekort
Een tekort aan slaap verhoogt de kans op overgewicht. Wie minder dan zes uur per nacht slaapt, heeft doorgaans vaker een groter BMI. De verklaring ligt waarschijnlijk bij de veranderingen in de hormonale spiegels van leptine en ghreline  als gevolg van het slaaptekort.

Psychologische factoren
Schaamte, schuldgevoelens, minderwaardigheidsgevoelens, gebrek aan zelfvertrouwen, stress en een negatief lichaamsbeeld zijn factoren die een invloed hebben op ons eetgedrag. We zoeken soms troost in eten of snoepen.
Bepaalde eetstoornissen kunnen de oorzaak zijn van overgewicht zoals BED (Binge Eating Disorder) en NED (Night Eating Disorder): hierbij krijgt men regelmatig eetbuien waarbij men een enorme drang heeft om te eten, het gaat hier niet om het stillen van honger. Men  propt zich vol.  Deze  eetstoornissen  zijn verwant met  boulimia nervosa,  maar bij  deze laatste  worden de  eetbuien  gecompenseerd door  te braken  of  door laxeermiddelen  te  nemen.

antidepressivaMedicatie
Anti-depressiva, andere psychoactieve geneesmiddelen, anti-epileptica, antidiabetica en cortisonetherapie zijn vaak een belangrijke factor in het ontwikkelen van overgewicht en obesitas.

Leeftijd
Hoe ouder je wordt, hoe meer hormonale veranderingen het risico op obesitas kunnen vergroten. Met het ouder worden neemt ook de hoeveelheid spieren in je lichaam af, waardoor ook je metabolisme trager werkt.

Clicky