10 gulden regels na een gastric bypass

Volg de 10 gulden regels na gastric bypassoperatie

Help, ik kom terug bij!

Wat moet ik doen als mijn gewicht terug stijgt?

Vaak gestelde vragen 

Faq's voor en na  gastric bypass operatie

Downloads

hier kunt u folders en vragenlijst downloaden

Voor hulpverleners

speciale pagina voor huisartsen en andere hulpverleners

wie komt in aanmerking voor een gastric bypass?

voorwaarden gastric bypass okEerst en vooral moet je rekening houden met de voorwaarden die gesteld werden door het RIZIV vooraleer je in aanmerking komt voor terugbetaling:
1° je moet een BMI hebben van 40 of meer, of indien je suikerziekte hebt, is een BMI van meer dan 35 voldoende.
2° je moet ouder zijn dan 18 jaar.
3° je moet kunnen bewijzen dat je reeds langer dan 1 jaar verschillende dieetbehandelingen hebt gevolgd.
4° je moet de goedkeuring krijgen van de geneesheer-specialist chirurg, van een geneesheer-specialist internist en van een geneesheer-specialist psychiater of klinisch psycholoog.

Naast deze voorwaarden waaraan je moet voldoen, moet je ook zelf gemotiveerd zijn om je levensstijl na de operatie aan te passen zoals meer bewegen en niet continu eten, want na een gastric bypass kun je per maaltijd minder eten, maar indien je de ganse dag kleine maaltijden neemt of snoept zul je niet vermageren.

Je mag ook geen onrealistische verwachtingen stellen. De bedoeling van een gastric bypass is niet je een mannequinfiguur te bezorgen, maar wel je gewicht terug te brengen tot een gezond gewicht.

Je moet ook voldoende bewust zijn van de problemen en ongemakken die na een gastric bypass kunnen optreden: bijvoorbeeld de nood om regelmatig vitaminensupplementen en ijzer  te nemen en ook je aanpassen aan  het optreden van dumping.