10 gulden regels na een gastric bypass

Volg de 10 gulden regels na gastric bypassoperatie

Help, ik kom terug bij!

Wat moet ik doen als mijn gewicht terug stijgt?

Vaak gestelde vragen 

Faq's voor en na  gastric bypass operatie

Downloads

hier kunt u folders en vragenlijst downloaden

Voor hulpverleners

speciale pagina voor huisartsen en andere hulpverleners

conservatief

tomaat en sla

Eerst en vooral is voorkomen beter dan genezen. Zorg voor gezonde afwisselende voeding en beweeg genoeg. 

Men start bij overgewicht en obesitas steeds met conservatieve maatregelen : aanpassen van je levensstijl met een aangepast dieet (al dan niet met de hulp van een voedingsdeskundige of dietiste) en voldoende beweging (zwemmen, fietsen, intensief bewegen) eventueel onder leiding van een kinesist.

Let wel: je kunt met dieet alleen hoogstens 10 % van je gewicht verliezen.

xenical

Soms kan medicatie je helpen om sneller gewicht te verliezen.Men raadt medicatie aan bij een BMI hoger dan 27 met comorbiditeit of vanaf een BMI meer dan 30. Sinds men Reductil uit de handel heeft genomen  is er momenteel maar één geneesmiddel meer verkrijgbaar :  Orlistat (Xenical). 
Dit geneesmiddel verhindert de opname (resorptie) van ongeveer 30% van de voedingsvetten in het spijsverteringsstelsel. Het geneesmiddel zorgt niet voor minder hongergevoel.  Men moet de medicatie altijd nemen in combinatie met een aangepast dieet (caloriebeperking en  vetbeperking in het dieet). Nevenwerkingen van de medicatie: vettige slechtriekende stoelgang en soms tekort aan vetoplosbare vitamines omdat die ook onvoldoende worden opgenomen, in dit geval moeten multivitaminepreparaten worden gebruikt.  Met medicatie en aangepast dieet slagen meer mensen erin 10 % van hun gewicht te verliezen.