10 gulden regels na een gastric bypass

Volg de 10 gulden regels na gastric bypassoperatie

Help, ik kom terug bij!

Wat moet ik doen als mijn gewicht terug stijgt?

Vaak gestelde vragen 

Faq's voor en na  gastric bypass operatie

Downloads

hier kunt u folders en vragenlijst downloaden

Voor hulpverleners

speciale pagina voor huisartsen en andere hulpverleners

operatief

operatielampen

Operatieve behandeling van obesitas is voorbehouden voor mensen met een BMI boven 40 of boven 35 met ernstige comorbiditeiten, die ondanks doorgedreven conservatieve therapie (dieet, beweging) onvoldoende gewicht verliezen.

In de bariatrische heelkunde  (operaties om te vermageren) onderscheiden we 3 types:

  • Restrictieve ingrepen (=beperking van de voedselinname): hierbij wordt de maag verkleind , zodat je slechts heel weinig kunt eten om een verzadigingsgevoel te krijgen. De calorietoevoer vermindert en je vermagert.  Gastric banding of lapband, sleeve gastrectomie en de Masonoperatie zijn voorbeelden van restrictieve ingrepen.
  • Het malabsorptieve ingrepen (=beperking van de opname van de voeding in de darm): doordat een deel van de voeding in de darmen niet wordt opgenomen,  daalt je calorietoevoer en ga je vermageren. Scopinaro ingreep is een typisch voorbeeld.
  • De combinatie van restrictief  en malabsorptie : hierbij wordt zowel de maag verkleind en wordt ook de opname van voedingsstoffen in de darmen verminderd. De gastric bypass en de duodenale switch zijn typische voorbeelden.
  • Naar mate er meer en meer bariatrisch ingrepen uitgevoerd worden, is men ook nog meer mechanismen gaan ontdekken die een rol spelen bij het vermageren. We zien namelijk ook een wijziging in de hormoonhuishouding. Na bepaalde bariatrische operaties (bijvoorbeeld bypassoperatie en sleeve gastrectomie) zien we een vermindering van het ghrelin hormoon dat instaat voor het hongergevoel, zodat  je ook vermagert omdat je minder honger hebt. Bij de gastric bypass treedt vaak ook 'dumping' op na het eten van suikerrijke voeding waarbij je misselijk wordt en je dus spontaan de snelle suikers zult vermijden.